Blog > Komentarze do wpisu
Sernik z jogurtów bałkańskich

Hm... samo słowo sernik już powoduje uśmiech na mej twarzy a  do ust napływa ślinka.... Bez względu czy jest on z brzoskwiniami, wiśniami, ananasem, na ciemnym spodzie, z bezą czy na zimno czy po prostu tradycyjny zawsze smakuje bosko. Po prostu  pod każdą postacią jest przepyszny. Niedawno odwiedziła mnie kuzynka i już na początku szepnęła mi, że ma nowy przepis na sernik.  Z mamą nie omieszkałyśmy i go od  wypróbowałyśmy:) Robi się go szybko a wychodzi przepyszny, wilgotny, puszysty serniczek, czyli taki jak lubię.  Po prostu poezja...

Składniki:

5 jajek

1,5 szkl cukru pudru

1 budyń śmietankowy (40 g)

1 cukier waniliowy (16 g)

0,5 szkl oleju

2 duże jogurty bałkańskie ( 2x 340 g)

1 paczka biszkoptów

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno i  dodać do nich cukier puder. Budyń połączyć z żółtkami po czym dodać jogurty bałkańskie, cukier waniliowy, olej i wszystko połączyć ze sobą.  Na koniec dodać ubitą wcześniej pianę z białek lekko wszystko mieszając. Na dnie tortownicy ( śred. 26 cm) lub małej blasze (25x25 cm) ułożyć biszkopty. Na nie wylać masę serową. Piec 80 min. w temp. 160-170° C.  Udekorować wedle gustu.

Smacznego:)

U mnie  zaraz po upieczeniu serniczek zaczął znikać z blachy. Bez czekania na dekorację poszedł już pasek:) 

Na zdjęciach serniczek w puchowej pierzynce z cukru pudru i w otoczeniu przepięknego storczyka:)

 

 

poniedziałek, 21 stycznia 2008, paulinkowakuchnia
Komentarze
2008/01/22 00:10:19
Oh tym razem jednak się nie skuszę. Ale pochwalę zdjęcia, bardzo smakowicie ujmujesz w obiektywie ciastka i nie tylko ;)
-
2008/01/22 19:40:27
A ja mam dwa pytania:

- co to jest "jogurt bałkański" ????
- a co zrobić, jak nie ma biszkoptów?

Słodziutko pozdrawiam :)
-
2008/01/24 00:42:50
Otóż to - co to niby ten jogurt bałkański? Bo nigdy nie slyszałam o takim?
Buziaki
-
2008/01/24 16:18:42
heh, jogurt bałkański to jest normalny jogurt, tyle tylko że nazywa się bałkański ponieważ brygadzista, który pracuje w tej hali, gdzie akurat ten jogurt jest wytwarzany ma rodzinę na Bałkanach. heh.
-
2008/01/26 01:37:14
maluta.pl/produkty/napoje_13_balkanski_340.gif

To jest jogurt bałkański. Jak dowiedziałam się na jakimś forum jest bardziej gęsty od zwykłego naturalnego jogurtu ;)
-
2008/02/05 09:22:20
Ethelenko ====>
Powiem Ci Martuś jedno: ŻAŁUJ ;) bo naprawdę masz czego:)
Za pochwałę bardzo dziękuję:) Cieszę się, że komuś podobają się moje zdjęcia:) Jak kiedyś sprawię sobie aparat to myślę, że lepiej wszystko Wam pokażę:)
Nie wyobrażam sobie blogu kulinarnego bez zdjęć, mówiąc szczerze. Sama po sobie wiem, że najchętniej czytam przepisy widząc jak to coś wygląda:)
Sama doskonale wiem, że je się też wzrokiem i sposób podania potraw też jest ważny. Oczywiście jednak smak jest najważniejszy:D
buziole:)

-
2008/02/05 12:41:40
MT =====> Moja droga. Bardzo Cię przepraszam, że dopiero teraz Ci odpisuję:( Nie wiem czy odwiedziłaś mój drugi blog i wiesz, że zrobiłam sobie przerwę w blogowaniu. Już szybciutko odpowiadam na Twoje pytania:) Jogurt bałkański jest o gęstszej konsystencji niż jogurt zwykły. Na Twojej Wyspie możesz nie znaleźć go ale się nie martw:) Czytając kiedyś kulinarne forum z przepisami natrafiłam też na ten serniczek:) Jogurt bałkański może być pod różnymi nazwami w Polsce. Dowiedziałam się,że doskonale też pasuje tutaj jogurt grecki:)Ponoć jogurty bałkańskie to polski odpowiednik tego jogurtu:) I myślę, że u siebie takowy dostaniesz:)
Jak nie masz biszkoptów to możesz upiec zwykły biszkopt. Tylko troszkę więcej czasu Ci na to zejdzie. Wiem też, że niektórzy robią spody z ciasteczek. Na kulinarnym forum jedna osóbka podała sposób na inny spód niż biszkopty. Jest on z przepisu na sernik nowojorski. Podaję Ci go cytując:

Składniki na spód:

-110 g ciastek typu Digestive
-55 g rozpuszczonego masła
-1 łyżka cukru-opcjonalnie bo ja nie dodałam i było ok

Ciastka rozdrobnić najlepiej w malakserze i wymieszać z masłem i cukrem.Wysypać masę do tortownicy lekko wysmarowanej masłem i ugnieść dnem szerokiej szklanki w równy spód.Piec ok.12 minut w 160 stopniach C

Ponoć jest on na tortownicę o średnicy 26 cm. i jakbyś nie miała tych ciasteczek to można je zastąpić innymi typu herbatników.
Można też położyć połamane herbatniki.
Sama zrobiłam z biszkoptami ten serniczek. Takiego spodu nie próbowałam jednak przeczytałam iż kilka osób tak robi i są z tego sposobu zadowolone gdyż za miękkie i rozciapciane są dla nich biszkopty. Hm... a mi biszkopciki smakowały:)
Słodziutko pozdrawiam i jak wypróbujesz serniczek to dasz mi znać jak Ci smakował?:) Zadziwiające jest, że nie uzywając sera taki boski jest efekt. Jest on według mnie delikatniejszy od zwykłego sernika.
Ach serniczki, serniczki... ja wszystkie Was lubię jeść:D


-
2008/02/05 12:42:49
Migotko =====> już wytłumaczyłam to w odpowiedzi do MT:) Proszę skierować wzrok ciutek wyżej;)
Buziaki:)
-
2008/02/05 12:44:16
Pstrongu ======> hahaha nieźle to wymyśliłeś:) Lubię to Twoje poczucie humoru:)
-
2008/02/05 12:46:18
Ethelenko ======> to jest dokładnie ten jogurt jakiego użyłam:) Dziękuję za pomoc i próbę poinformowania zainteresowanych w czasie mojej nieobecności:) Kochana jesteś:)
-
Gość: nina, static-ip-77-89-75-205.promax.media.pl
2008/07/25 16:50:34
jak duzy jest uzyty budyn - ile ma gramow?
-
2008/07/25 17:17:04
Witam Ciebie Nino:)
Do tego przepisu używa się 1 paczkę budyniu o wadze 40 g czyli tego o tradycyjnej masie.
Życzę udanych wypieków:)
-
Gość: lubieciastka, 254.85-237-185.tkchopin.pl
2009/01/14 00:59:21
Wlasnie upieklam ale z moimi koszmarnymi zdolnosciami kulinanymi wyszedl potworek - w srodku surowy na zewnatrz spalony :(
-
Gość: xiuxiu, 254.85-237-185.tkchopin.pl
2009/01/14 01:00:21
Wlasnie upieklam ale z moimi marnymi zdolnosciami kulinarnymi wyszedl potwrek - w srodku surowy na zewnatrz spalony. A taka mialam ochote na sernik : (
-
Gość: darma, 90-156-1-23.as.kn.pl
2009/11/08 16:22:27
Bardzo dziękuje za przepis:)trochę się bałam,bo zupełnie nie wiedziałam czy smarować czymś tortownicę...jogurty bałkańskie są pycha a sernik to poezja:)))sama sobie upiekłam najlepszy sernik jaki jadłam:)a co tak nieskromnie powiem że udał się:)).A właśnie ja wierzch polałam karmelem z puszki i posypałam orzechami włoskimi..szkoda tylko że trochę opadł.Pozdrawiam:)
-
Gość: alla, gcl98.internetdsl.tpnet.pl
2010/01/08 12:41:01
smak bardzo mi odpowiada, delikatośc ciasta tez, ale niestety , to niewypal, problemy z dopieczeniem , za rzadki, dodalam wiecej budyniu, ale i tak na drugi dzień zacząl puszczać sok, stojąc w lodówce; piekąc, przykryłam folia żeby sie nie spalil( zdjęłam 20 min przed koncem.),naczytalam sie rewelacji i dobrze, ze wypróbowołam ciasto przed urodzinami, bo chcialam zaskoczyc gości, ale byloby nieciekawie.Dodam, przerózne ciasta pieke od wielu lat i to z super skutkiem ale do tego przepisu nie wroce.
-
2010/01/08 17:47:19
Witam Cię alla
Zapewniam, że piekłam ten sernik nie jeden raz i za każdym razem się udał.
Piszesz, że podczas pieczenia przykryłaś go folią. Ja nigdy tego nie robiłam i jakoś nie spalił mi się dotychczas. Myślę, że odkrycie sernika dopiero na końcowe 20 min. to niestety za mało, dlatego wyszedł Ci niedopieczony :( Poza tym pod folią może być zbyt ograniczony parowanie i z tego względu wyszedł
Ci taki a nie inny wynik. Co prawda konsystencja masy przed pieczeniem jest dość rzadka lecz w ciągu pieczenia ścina się. Muszę dodać też, że różni się od tradycyjnego sernika z sera gdyż jest mniej zbity i bardziej delikatny, ale na pewno nie rzadki. W przypadku zbyt niskiej temp. ciasto może się nie dopiec a zbyt wysokiej zbytnio przypalić z wierzchu...
Przykro mi, że Ci ciasto z tego przepisu nie wyszło.
Pozdrawiam :)
-
Gość: , fec126.internetdsl.tpnet.pl
2011/08/22 20:32:23
ten sernik jest pyszny
statystyka